Stad Halle
Stad Halle
24 sep. 2021

Wie zijn de Halse duurzame helden van 2021?

11 afbeeldingen

Van 18 tot 25 september vieren we wereldwijd de zesde verjaardag van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Halle is een van de pilootgemeenten in Vlaanderen die zich heeft geëngageerd om deze SDG’s (Sustainable Development Goals) op te nemen in het lokale beleid. Uiteraard is onze stad van de partij tijdens deze feestweek. We bekronen ook onze ‘duurzame helden’.

In september 2015 ondertekenden staatshoofden en overheidsvertegenwoordigers uit alle uithoeken van de wereld in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties de ‘Agenda 2030’. Die omvat alle duurzame ontwikkelingsdoeleinden (SDG’s of Sustainable Development Goals) die tegen 2030 moeten worden bereikt. Een oproep tot actie voor alle landen – arm en rijk – om welvaart te bevorderen en armoede de wereld uit te helpen, én tegelijkertijd onze planeet te beschermen tegen klimaatverandering.

Naar goede gewoonte zet Halle ook dit jaar, tijdens de ‘Week van de Duurzame Gemeente’ van zaterdag 18 tot zaterdag 25 september, de eigen duurzame helden in de kijker. Eén voor één mensen of organisaties die zich bekommeren over armoede, gezondheid, welzijn, milieu, energie, onderwijs, vrede, gelijkheid, consumptie of mondiale samenwerking. Inspanningen die Halle bijzonder waardeert, want een duurzame stad bouw je niet alleen!

Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van onze duurzame helden van 2021:

1. Closing the Cycle

Bij Closing the Cycle houden ze het lokaal, duurzaam en circulair. Ze verkleinen de afvalberg in onze stad door bij de Halse horecazaken koffiedik op te halen en er ecologische oesterzwammen op te kweken.

2. Lokaal Halle

Lokaal Halle is een coöperatieve winkel: samen met burgers en boeren investeren ze hier in een lokale en duurzame supermarkt. Alle producten in de rekken zijn zo lokaal mogelijk geproduceerd, brengen zo weinig mogelijk afval met zich mee, zijn biologisch (of in omschakeling) én garanderen een eerlijke prijs voor de producent.

3. Wildgroei woekert

Het collectief Wildgroei mikt op het vergroenen van onze omgeving. Deze jongeren dragen de natuur in het hart en creëren natuurplekjes voor iedereen. In 2020 klopten ze bij de stad aan met de vraag een voedselbos te kunnen opstarten in Halle. Het resultaat: Plukpark Rodenem waar buurtbewoners en passanten nu al de eerste vruchten van plukken

4. Buurtschool De Winde

Door een fijne en nauwe samenwerking met de buurt blinkt de Winde uit als buurtschool die de wijk Sint-Rochus weerspiegelt in al haar facetten. Verder worden de leerlingen ook zeer milieubewust opgevoed: afval rondjagen, recycleren, het openbaar vervoer nemen, gezonde tussendoortjes, … Een dagelijkse inzet van deze school voor een duurzame aanpak in onze stad. 

5. Fietsbieb Halle

In de Fietsbieb Halle kan je tegen een zeer correcte prijs zowel klassieke kinderfietsen lenen, als bijzondere kinderfietsen met drie wielen of duo-fietsen. Je betaalt per jaar en wanneer je kind plots veel is gegroeid, kan je de fiets eenvoudigweg ruilen. Nog meer voordelen van de Fietsbieb: alle fietsen worden op orde gesteld in een sociale werkplaats. Hoe meer mensen fietsen, hoe veiliger het wordt én fietsen is ook nog eens goed voor je gezondheid. Kortom, de Fietsbieb zet zich in voor armoede, gezondheid, welzijn, milieu, energie, onderwijs, gelijkheid en consumptie.

6. Nathalie Haesbrouck

Nathalie Haesbrouck zet zich dagelijks in voor een betere wereld door als consument een duidelijke stem uit te brengen. Haar geheim: de low carbon-levensstijl. Dat houdt o.a. in dat ze haar inkopen volgens het principe van de kortste keten zo lokaal mogelijk doet (zoals bij boer Wim van ’t Groente Hart en bij de biologische en verpakkingsarme winkel LokaalHalle). Ze kiest ook resoluut voor een volledig plantaardige levensstijl en heeft thuis zelfs een eigen moestuintje. Plastics komen bij haar bijna niet meer het huis in, en zelfs microplastics zijn gebannen dankzij detergentstrips en eigen gemaakte wasmiddelen. Tot slot gebruikt Nathalie voor alle verplaatsingen uiteraard het liefst haar fiets met karretje.

7. Buurtrestaurant in CC ’t Vondel

Het buurtrestaurant in CC ’t Vondel valt vooral op door een sterke visie inzake voedselverlies en afvalbeleid. Zo bieden ze o.a. circulaire verpakkingen aan en zetten ze waar mogelijk ook in op een maximale waterbesparing. Hun duurzaamheidsrapport is gebaseerd op de SDG's (duurzame ontwikkelingsdoelstellingen) van de Verenigde Naties.

8. Jeugdcentrum Stroppen

Afgelopen zomer pakte Jeugdcentrum Stroppen vzw, samen met een paar vrijwilligers, hun lokalen aan om ze duurzamer te maken. Het resultaat: de gebouwen zijn nu geïsoleerd en voorzien van flinterdunne en energiezuinige ledverlichting. Ook het sanitair is vernieuwd en voor iedereen toegankelijk gemaakt.

9. Het kleine-groene-voetenproject

Studies wereldwijd tonen aan dat kinderen beter tot leren komen in een groene omgeving en dat hun welbevinden een boost krijgt op een natuurrijke speelplaats. Vorig schooljaar werd er op basisschool de Leerboom dan ook een enthousiaste werkgroep opgericht om de speelplaatsen om te toveren in een prikkelend speel- en leerlandschap waar speelnatuur, een flinke dosis spelimpulsen en biodiversiteit centraal staan. De voorbereidende stappen werden afgelopen schooljaar al gezet, dit schooljaar gaan de praktische ingrepen gefaseerd van start. Avontuurlijk spel wordt mogelijk, vrij spelen krijgt alle kansen, en ontdekken en leren gaat vanzelf. Nog een pluspunt: lesgeven kan voortaan nog meer in openlucht gebeuren.

10. Bartel Bruyndonckx (leraar Heilig-Hart & College)

Juf Bartel van de vrije basisschool Heilig-Hart & College campus Handbooghof organiseert al 3 jaar projecten ‘Wereldburgerschap’ doorheen de hele lagere school.  Alle klassen komen wekelijks 1 uur bij haar en zo maken de leerlingen kennis met duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Via bewustmaking en concrete acties maakt ze de kinderen duidelijk dat zij het verschil kunnen maken. Met de slogan ‘Wij geloven in gelukkige kinderen!’ laat de school leerlingen ervaren dat ze mee positieve en duurzame verandering kunnen teweegbrengen.

Leuk
11
Bedankt
4

Activiteit op het digitaal buurtnetwerk Hoplr

Sint-Rochus
6 vind-ik-leuks
Buizingen
3 vind-ik-leuks
Don Bosco - Stroppen
2 vind-ik-leuks
Hondzocht - Lembeek West
2 vind-ik-leuks
Wolvendries - Grote Weide
2 vind-ik-leuks
arrow_upward