Sint-Rochuskerk heropent in 2024: “Zoveel meer dan een religieus gebouw”
Na jaren van restauratie en renovatie heropent de Sint-Rochuskerk begin maart 2024 de deuren. De kerk zal veel meer zijn dan een plek voor missen en kerkelijke vieringen. Het monument wordt een bruisend centrum voor de lokale gemeenschap.
Het kerkbestuur kijkt enthousiast uit naar de heropening. Secretaris Guido van Belle en voorzitter Pierre De Bisschop volgden de werken op de voet: "Na jaren van restauratie, kunnen we nu eindelijk trots zijn op de resultaten, klinkt het bij hen. “Belangrijker nog is dat iedereen vanaf dan weer volledig gebruik kan maken van dit prachtige gebouw."
Religieus gebouw én gemeenschapshuis
Bijna 300 geïnteresseerden deelden hun stem in het debat over wat de Sint-Rochuskerk in de toekomst kan betekenen voor de buurt. "Samen met de stad betrokken we heel wat buurtbewoners en verenigingen”; legt Pierre uit. “De kerk is zo voortaan meer dan een religieus gebouw. Het dient ook als gemeenschapshuis. Iedereen kan hier allerlei dingen organiseren, van eenmalige evenementen tot weerkerende activiteiten. Zo dragen ze allemaal bij tot een hechtere gemeenschap."
Oproep naar verenigingen
Die extra bestemming voor de kerk valt op. De ruimtes kan je huren voor uiteenlopende activiteiten zoals tentoonstellingen, voorstellingen, vergaderingen en meer. "We willen de kerk toegankelijk maken voor iedereen, “benadrukt Pierre. “Als jij een plek zoekt voor jouw vereniging of organisatie, stuur dan een mail met wat je nodig hebt naar parsintrochus@skynet.be. Dan leggen we samen de puzzel.”
Indrukwekkende restauratie
De geslaagde restauratie aan de buitenkant viel de voorbije jaren al op. Maar ook de restauratie van het interieur is indrukwekkend. “De loodramen, gemaakt door de Halse kunstenaar Jef Colruyt, zijn gerestaureerd. Er is nu zelfs een lift naar de kelderverdieping. In die kelder bevinden zich vergaderruimtes, een centrale ontmoetingsruimte met een bar en sanitair. "We werkten samen met de keramiekafdeling van de Halse Kunstacademie”, verklapt Guido nog. “De leerlingen herstelden de oorspronkelijke betegeling. Tijdens de restauratie zijn ook prachtige historische beschilderingen ontdekt, die zorgvuldig zijn gereproduceerd."
Het gebouw zal in de toekomst ook energiezuiniger zijn. De Sint-Rochuskerk evolueert naar een gemeenschapshuis dat veel gebruikt zal worden. Naast het herstellen van alles met erfgoedwaarde is er ook bijzondere aandacht voor de moderne technieken en de isolatie. Ook op dat vlak is dit monument klaar voor een nieuwe toekomst.
Bloeiend gemeenschapsleven
Het kerkbestuur kijkt er naar uit de om de deuren open te zetten. “De restauratie, gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap en de stad Halle, kostte 5 miljoen euro”, zegt Pierre. “Het zou zonde zijn om dit gerestaureerde gebouw slechts één keer per week te gebruiken. We hopen dat de vernieuwde Sint-Rochuskerk een levendig centrum wordt, waar diverse activiteiten kunnen doorgaan. We zijn ervan overtuigd dat dit het begin is van een vernieuwd en bloeiend gemeenschapsleven in Sint-Rochus!"